söndag 22 januari 2012

surdegsbröd med dinkel

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Rör ihop i en bunke, täck med ett lock och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
250 g vetemjöl special
500 g siktat dinkelmjöl
25 g sirap
22 g salt (eller 20 eller 25, välj själv)
Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i fem minuter. Höj hastigheten och kör ytterligare 5 minuter. Häll i saltet när någon minut återstår.
Lägg över degen i en oljad plastlåda och jäs 3-7 timmar beroende på temperatur.
Sätt på ugnen på 275 grader med en baksten i mitten av ugnen.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord, delar den i två, viker ihop och så skjuts in i ugnen!
Lägg in några isbitar på den nedre plåten och sänk genast värmen till 250 grader. Efter 15 minuter öppna ugnen och vädra ut ångan och sänker temperaturen till 200 grader. Den där vädringen kan man med fördel upprepa några gånger, den ger brödet en knaprig skorpa. När brödet stått inne totalt 30 minuter är det klart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar