söndag 29 januari 2012

chokladkolakaka


en kladdkaka med kolasås

125 g smör eller margarin
150g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

kolasås
1½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde & ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap

Börja med kolasåsen. Blanda allt i en tjockbottnad kastrull. koka i 15-30 min.
Den ska tjockna & bilda en liten gata i när man dra med en sked mot botten.

Smörj & bröa en form (21 cm), gärna med kakao.
Smält smöret i kastrull. Bryt ner chokladen, låt smälta & sedan svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker & salt.
Rör försiktigt, vänd, ner allt i äggsmeten.
Häll knappt ½ av smeten i formen. Grädda ca 10 min i 175 grader.
Häll den varma kolasåsen över kakan. Ställ kallt så kolan stelnar något.
Häll sedan på resten av smeten & grädda ytterligare ca 10 min.
Låt gärna kakan stå över natten.
Servera med glass, grädde eller dumlefluff-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar