onsdag 11 januari 2012

lättbakade frallor

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig. 
Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. 
Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme. Degen skall bara jäsa en gång.
Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor.
Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter. Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin. 

Smaksätt med t.ex
1. 100-150 g smakrik ost i små tärningar.
2. 1 dl pumpakärnor + 1 dl solrosfrön
3. 100 g fetaost + 10 grovhackade soltorkade tomater + 1 dl grovhackade svarta oliver + 2 tsk rosmarin
4. 100-200 g torkad frukt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar