6 portioner
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång
2 stora päron
2 dubbeldajm eller motsvarande mängd dajmkulor
1 gelatinblad
Skala päronen och dela i små bitar. Ge päronen ett uppkok i en kastrull och låt dem mjukna. Mixa dem sedan helt släta.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Ge ett snabbt uppkok. Vispa socker och äggulor riktigt poröst. Häll gräddblandningen genom en sil ner i äggblandningen och rör om. Häll grädd- och äggblandningen tillbaka i kastrullen. Låt smeten sjuda på låg värme tills den tjocknat. Den får inte koka!
Tillsätt päronpurén till glassmeten. Smält gelatinbladet i glassmeten och åt smeten svalna i vattenbad. Häll glassmeten i glassmaskin och kör i 40 minuter. Efter 20 minuter tillsätts den grovkrossade dajmen.
Lägg den färdiga glassen i en låda och förvara i frysen i väntan på servering. Ta fram glassen 5 minuter före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar