onsdag 18 januari 2012

Lyxig vaniljkaka med frosting

210 g vetemjöl (siktat efter uppvägning)

2 nypor salt

½ tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

(eller 1 tsk bakpulver istället för kombinationen med bakpulver och bikarbonat)

145 g rumsvarmt smör

200 g strösocker

fröna från 1-1½ vaniljstång

2 stora ägg

1,2 dl filmjölk (pressa gärna ner några droppar citronsaft i denna)



Frosting

190 g rumsvarmt smör

100 - 240 g florsocker

23 g mjölk

fröna från 1 vaniljstång

1 nypa salt




Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en sockerkaksform, slå ut överflödigt mjöl.

Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör smör och socker riktigt vitt och pösigt med en maskin, ca 5 minuter. Tillsätt vaniljfröna och vispa ytterligare nån minut.

Tillsätt äggen, ett i sänder, och skrapa ner det som fastnar på bunkens kanter emellanåt.

Tillsätt mjölblandningen växelvis med filmjölken medans maskinen går på låg hastighet. Börja och avsluta med mjölmixen.

Klicka ner smeten i den förberedda formen och jämna till ytan lite. Slå formen i bordet några gånger så att smten fördelas jämnt och eventuella luftbubblor försvinner.

Grädda strax under mitten i ca 40-60 minuter eller tills en provstickan inte är kladdig. Ta ut kakan när dne är klar och låt svalan i formen ca 1 timme och vänd sedan upp den på ett kakgaller för att svalna helt.

Vispa smöret till frostingen i en mixer med flatblandaren ca 8-10 minuter. Smöret ska bli riktigt vitt och poröst. Tillsätt de resterande ingredienserna och vispa ytterligare någon minut på låghastighet. Öka upp till medium hastighet och vispa ytterligare ca 6-8 minuter. Frostingen kommer att bli riktigt vit och krämig.

Bred ut frostingen på kakan på önskat sätt och dekorera eventuellt med strössel eller vita chokladrullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar