måndag 26 november 2012

Vaniljpannacotta med smörkolasås och havssalt

4-6 port

Vaniljpannacotta
5 dl grädde
2,5 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 st vaniljstång

Smörkolasås
1 3/4 dl Socker
2 1/3 dl Vispgrädde
25 gram Osaltat smör


Flingsalt

1. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull . Låt grädden få ett uppkok och sila sedan genom en finmaskig sil. Låt grädden svalna något, krama ur gelatinbladen och blanda dem med grädden. Låt svalna i kallt vattenbad, rör då och då. Häll upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.

2. Smörkolasås. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.

3. Låt koka i ca 5-6 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kstrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna helt i rumstemperatur.

Om du förbereder efterrätten dagen innan bör du förvara kolasåsen i kylskåpet. Häll upp i en glasburk med lock. Glöm inte att ta fram kolan ur kylskpet i god tid innan servering, så att den hinner bli rumstempererad och går att hälla på pannacottan. Toppa pannacotta med lite havssalt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar