torsdag 22 november 2012

Skåne Pepparkakor


För 30-35st personer.

Ingredienser
2 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
75 gr smör
1 tsk ingefära
2 tsk malen kanel
Drygt 1 tsk mald kryddnejlika
1 ägg +
1 äggula
1/2 dl mjölk
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk bikarbonat
Cirka 9 1/2 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader.
Koka upp sirap och socker.
Häll den heta blandningen över smöret i en degbunke.
Tillsätt omedelbart kryddorna.
Vispa upp ägget och äggulan och blanda ner grädden och rör ner alltsammans i smeten.
Arbeta med elvispens degkrokar tills smeten har fått rumstemperatur.
Rör ut hjorthornssalt och bikarbonat i 1 msk kallt vatten innan alltsammans blandas ner i smeten.
Arbeta nu in mjölet, lite i sänder.
Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen i minst ett dygn.
Arbeta degen smidig och dela i 3 bitar.
Varje bit delas i ca 10 bitar som formas til runda bullar (platta till lite) som lägges mycket glest på
plåt (6-7st)
Grädda 1 steg upp i 10-15 minuter, eller tills kakorna fått färg, i 200 grader.
Så fort kakorna är flyttbara är de klara.
Om kakorna blir för mörka undertill, sätt in en extra plåt under den första vid fortsatt gräddning.
De här pepparkakorna smakar precis som skånepepparkakor du kan köpa i affären . Mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar