måndag 26 november 2012

fralla i form

1 paket jäst 
3 tsk flingsalt 
1 msk honung 
½ dl smakrik olivolja 
5 dl vatten 
1 ägg 
Drygt 700 gram (ca 11 dl) Manitoba cream, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl 
Neutral olja till brödformarna

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; med degkrokar, eller med en köksmaskin.

Låt degen jäsa i uppemot en timma, den ska resa sig ordentligt. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i oljade brödformar. Sätt igång ugnen på högsta värme och låt bröden jäsa i bakformarna under tiden den blir varm. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden på högsta värme i ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200°, grädda i sammanlagt 30-35 minuter. Mörknar de för fort så lägg över lite folie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar