1 paket jäst
3 tsk flingsalt
1 msk honung
½ dl smakrik olivolja
5 dl vatten
1 ägg
Drygt 700 gram (ca 11 dl) Manitoba cream, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Neutral olja till brödformarna
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; med degkrokar, eller med en köksmaskin.
Låt degen jäsa i uppemot en timma, den ska resa sig ordentligt. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i oljade brödformar. Sätt igång ugnen på högsta värme och låt bröden jäsa i bakformarna under tiden den blir varm. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden på högsta värme i ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200°, grädda i sammanlagt 30-35 minuter. Mörknar de för fort så lägg över lite folie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar