Cirka 24 bitar
2 dl vispgrädde
1,5 dl (116 g) mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
100 g mjukt smör
1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Koka grädde, muscovadosocker och glykos tills gräddblandningen når en exakt temperatur av 116 grader. Ta av från spisen och häll ner den i den smälta chokladen.
3. Tillsätt kakao och smör och rör om försiktigt.
4. Klä en ugnsform med kant (som är cirka 26 x 17 cm) med plastfolie i botten och häll i chokladkolan.
5. Lägg ett pappersark över formen men utan att den nuddar ytan på chokladkolan (då blir det fula märken). Låt kolan stå framme i rumstemperatur över natten och stelna.
6. Skär upp chokladkolan i fyrkanter och rulla gärna in dem i karamellpapper eller celofan.
Leilas tips för att lyckas med chokladkolan…
Till det här receptet behöver du en elektronisk stektermometer. När du kokar sockret är det bra att sänka temperaturen lite när den kommer upp över 110 grader. Då har man koll på att den inte går över 116 grader. Eftersom det kan gå väldigt snabbt mot slutet. Ju längre sockret kokar ju fastare kola får man men det sker med väldigt små marginaler. 118 grader blir exempelvis betydligt fastare chokladkola än 116 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar