lördag 19 oktober 2013

moussetårta med bär (glutenfri, laktoslaktosfri & sockerfri)

Botten
3 äggvitor
0,75 dl agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl


Bärmousse
5 dl bär
1/2 citron eller 1 hel lime (både zest  och saft)
1 dl agave eller honung
6 gelatinblad
2 äggvitor
3 dl laktosfri grädde
Garnering (bär-spegel)
Det är valfritt att göra en glansig bärspegel med gelatin att täcka ytan på tårtan med. Använder du färska bär kan du helt enkelt strö över dem som de är och/eller spritsa med lite vispad grädde.
2,5-3 dl bär
3 msk agave eller honung
2 gelatinblad

Botten:
Sätt ugnen på 150°C. Smöra och “mjöla” en form, ca 24 cm i diameter med mandelmjöl.
Vispa äggvitorna och agave tills att de blir hårda och glansiga.
Vänd i mandelmjöl och vaniljpulver och blanda försiktigt.
Bre smeten jämt över botten på formen . Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.
Låt botten vara kvar i formen och låt kallna eller frys.

Mousse:
Tina bären (om de varit frusna) och mosa dem. Om du vill kan du välja att passera dem genom en finmaskig sil. Väljer man att inte göra det, man får med skalbitar och kärnor .
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 0,5 dl agave tills att det blir hårt och glansigt.
Vispa grädden för sig.
Blanda i rivet citronskal eller limeskal, citron eller limesaft och 0,5 dl agave eller honung i bärpurén och blanda försiktigt med den vispade äggvitan.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull med några msk vatten. Rör ut gelatinet med lite av bärblandningen och häll det sedan i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden försiktigt.
Lossa kanten från formen som du bakat botten i. Diska och torka kanten och spänn tillbaka mandelbotten i formen. Häll i moussen i formen över mandelbotten. Skaka formen något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt i kylen tills att den stelnar (på 5-6 timmar eller över natten).

Ett par-en timmar före servering, gör spegeln:
Blötlägg 2 gelatinblad i 10 min i kallt vatten.
Mosa 2 dl hallon eller blåbär (spara lite till dekoration). Med hallon går det bra att ha med kärnorna i purén tycker jag men med mosade blåbär eller t-ex. svarta vinbär är det bäst att sila bärmoset genom en sil så att det blir en snygg jämn puré.
Smält gelatinbladen på svag värme i en liten kastrull med några msk vatten. Blanda i 1/2 dl av bär-purén i gelatin-kastrullen och häll blandningen över i purén i en jämn stråle. Rör hela tiden.
Strö de resterande färska bären över ytan på tårtan. Häll sedan puré-blandningen över så att den fördelar sig jämt över ytan.
Ställ kallt i ca en timma.

Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten på formen och lyft försiktigt av formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar