onsdag 2 oktober 2013

Blåoffi pie


IngredienserKexbotten
400 g digestivekex 
175 g smör

 Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar) 
2-3 dl blåbär (om frysta ska de tinas & rinna av något)
4 dl vispgrädde 

Brända mandlar
125 g sötmandel 
1.5 dl florsocker 
0.5 dl florsocker till separering 

50 g mörk choklad, till garnering 

Gör så här

Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta upp burkarna och låt dem svalna.
Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.


Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från v varandra. Låt svalna.
Hacka mandeln grovt.
Vispa grädden fluffigt.
Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager blåbär.
Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar