onsdag 20 juni 2012

Rabarbermarängpaj

Till en paj, ca 8 bitar:

Botten:
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 st äggulor

Rabarberkompott:
350 gram skalade och hackade rabarberstjälkar
knappt 1 dl strösocker
1 vaniljstång

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:

Kör mjöl, socker och smör i matberedaren. Tillsätt äggulorna och kör lite till -överarbeta bara inte degen! Låt degen vila i kylen minst 30 minuter. Klä en pajform (mellan 20-24 cm i diameter) med degen och nagga botten. Låt vila ca 15 minuter till i kylskåp. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, 175graders ugnsvärme.

Rabarberkompott: Snitta en vaniljstång på längden. Skrapa ut fröna och lägg ned frön + stång i en kastrull tillsammans med rabarberbitar och socker. Låt koka ihop på svag/medelvärme (tills rabarbern är mjuk) i ca 5-7minuter.

Vispa äggvitorna i en ren rostfri bunke med 1/3 dl socker med elvisp. Vispa tills marängen är fast på ganska låg hastighet. Tillsätt sedan resterade 2/3 dl socker i omgångar, lite i taget, och öka på hastigheten. Vispa i ca 4-5 minuter, marängen ska bli tjock, fast och glansig.

Fyll det gräddade pajskalet med rabarberkompott och bred över maräng. Toppa ev med mandelspån och grädda i ugnen tills marängen får färg, ca 10 minuter, mitt i ugnen på 200 graders ugnsvärme.

Servera ljummen med eller utan grädde. Smakar toppen vilket som!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar