Botten:
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 st äggulor
Rabarberkompott:
350 gram skalade och hackade rabarberstjälkar
knappt 1 dl strösocker
1 vaniljstång
Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Rabarberkompott: Snitta en vaniljstång på längden. Skrapa ut fröna och lägg ned frön + stång i en kastrull tillsammans med rabarberbitar och socker. Låt koka ihop på svag/medelvärme (tills rabarbern är mjuk) i ca 5-7minuter.
Vispa äggvitorna i en ren rostfri bunke med 1/3 dl socker med elvisp. Vispa tills marängen är fast på ganska låg hastighet. Tillsätt sedan resterade 2/3 dl socker i omgångar, lite i taget, och öka på hastigheten. Vispa i ca 4-5 minuter, marängen ska bli tjock, fast och glansig.
Fyll det gräddade pajskalet med rabarberkompott och bred över maräng. Toppa ev med mandelspån och grädda i ugnen tills marängen får färg, ca 10 minuter, mitt i ugnen på 200 graders ugnsvärme.
Servera ljummen med eller utan grädde. Smakar toppen vilket som!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar