måndag 22 oktober 2012

Danskt rågbröd


Antal portioner: 15
Färdigt på: 22h 45 min
Ingredienser


Dag 1:500 g vatten 300 g hel råg 200 g solrosfrön 50 g linfrön 40 g salt Dag 2:500 g vatten 300 g mörk sirap 300 g grovt rågmjöl 300 g fint rågmjöl 300 g vetemjöl 60 g jäst hela fröblandningen från dag 1

Gör så här


1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.


2. Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.


3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.


4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.


5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar