söndag 5 februari 2012

kaffetryffelkaka

På Jokkmokksmarknad besökte jag systrarna Märaks chokladcafé.
Där fanns mycket gott.
Min favvo (av dem jag smakade) var en tryffelkaka med kaffesmak.
Ska prova detta recept & se om jag lyckas komma i närheten av deras...

Cirka 35 små bitar

Botten
1,5 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g kylskåpskallt smör
2 små äggulor

kaffetryffel
400g mörk choklad
2 ½ dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk frystorkat kaffe
2 msk honung
75 g smör
2 msk kaffelikör


Botten: Klä en ugnsform med de ungefärliga måtten 22 x 30 cm med bakplåtspapper.

Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och mixa snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i ett jämnt lager i formen och grädda i mitten av ugnen i 200°C cirka 10 minuter eller tills botten har blivit gyllenbrun. Låt svalna.

Koka upp vispgrädde, honung och smör i en liten kastrull. Slå den heta blandningen över chokladen i bunken och mixa sedan tryffeln slät med en mixerstav eller i en matberedare. Rör ner likören och häll sedan upp tryffeln i formen. Låt stelna i kylen i minst 3-4 timmar.

Lossa tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast går det om du sköljer kniven med hett vatten och torkar av mellan varje snitt. Tryffelbitarna är hållbara i cirka en vecka i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar