fredag 3 februari 2012

enkeljäst surdegsbröd

Brödet ska först jäsa i fyra timmar (eller längre i kylskåp) och därefter vikas och skjutsas direkt in i ugnen. Eftersom degen inte jäser två gånger med en utknådning (rundrivning) emellan så blir resultatet ett bröd med stora porer.

Det här behöver du:

525 g vatten
250 g aktiv vetesurdeg
700 g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
100 g fint rågmjöl eller dinkelsikt
24 g salt

jag valde att även ha i 
1 msk linfrön,
5 g jäst (eftersom jag inte hade tid att kalljäsa) &
½ dl torkade tranbär


Gör så här:

Häll vatten, surdeg och mjöl i assistenten och knåda degen i 13 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt salt och knåda fyra minuter på lägsta hastighet. Höj därefter hastigheten och knåda fyra minuter till.

Lägg upp degen i en inoljad rektangulär plastbytta (8 liter är ganska lagom) och låt degen jäsa. I rumstemperatur behöver degen ungefär fyra timmars jäsning, i kylskåp omkring 12 timmar. En lång och sval jäsningen blir bättre, men naturligtvis går det bra att jäsa i rumstemperatur om det passar dagsplaneringen bättre.

Degen är färdigjäst när volymen har fördubblats och i degen syns tydliga bubblor som man ska vara väldigt försiktig med vid utbakning.

När degen är färdigjäst häller du ut den försiktigt på ett väl mjölat bakbord. Platta varsamt ut att degen till en rektangel och vik den dubbel, långsida mot långsida, lägger in på det på den varma bakstenen. Jag valde att denna gång låta degen jäsa i ett durkslag med väl mjölad bakduk 1 timma innan gräddnig) Ugnen står nu på 230 grader. För att få lite bättre fuktighet i ugnen lägger man in några isbitar i botten (eller en plåt under). Den fuktiga luften gör att ytan inte stelnar lika snabbt och det tillåter brödet att jäsa bättre.

Till att börja med ser brödet väldigt platt ut men allteftersom stiger det mer och mer. Efter fem minuter sänker jag värmen till 180 grader och brödet får stå i ugnen i totalt 50 minuter. Brödet fortsätter att stiga under större delen av gräddningen och blir till slut blev ett riktigt fint bröd.

Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar