1 limpa
7 dl mjöl av valfritt slag, men gärna hälften vetemjöl.
4 dl fil.
2 tsk bikarbonat.
1 tsk salt
Blanda mjöl med salt och bikarbonat. Slå över fil och rör om. Degen ska bli som en klistrig gröt. Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper. Töm över degen i formen. Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde. Vill man vara lite mer exakt kan man mäta brödets inner temperatur Vid 97 grader är brödet genomgräddat. Låt sedan svalna på ett galler.
Variationer:
Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn. Använd det du gillar och har hemma.
Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.
En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.
Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.
En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.
Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar